Puromuz3.com: Aromalı Puro
Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman kesimçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak muhakkak, esnek ve uysal bir strüktürda olmalı, anlı şanlı bir aromaya ve derneşik yanmayı esenlayacak yanıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf duru ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı faziletli oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler de birsonsuz uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro derunerken en dikkat etmesi gerekilen şey doğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer doğru bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız eğlence yada tat maalesef pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tüm saklama ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve derunime müheyya yönelmek derunindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülkü puro nem değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında derunilen bir puro ülkü nem değerlerinde deruniliyor ikrar edilebilir. Kimine bakarak %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede esasta bu nem değerleri de kimisine bakarak oldukça münasip ve derunilebilir en oflaz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan eğlence aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken özge bir insan bu nem değerinin puroya efsus edilen bir ayar bulunduğunu ve asla derunilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk nem üstelikı arasında gidip gelmeden kamu aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmaslahatimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu olanaklı başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değmaslahattirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca hikâyelemek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, kötü azalır ve derunimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça kötü artar, derunimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde var olmak istiyorsanız buna dem ve deney ile karar vereceksiniz. Size sima en oflaz ayar bu ve bu değerde derunmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız şey vasati 6 ay içerisinde maslahatlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tesviye üzerine müesses bu model sıcaklıktan bağımsız olmadığı derunin belirli bir dem içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı başüstüneğunca fazla suhunet değmaslahatimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem değeri sahip olmak derunin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu ayar iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz faziletli nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dem özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in baki ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çtuzakışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile müşterek gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek derunin en oflaz şık olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Tün gün yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde faziletli nem değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak durağan bir nem değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.
Bir yanıt yazın